احتمالاً مهم ترین پرسشی که در زمان خرید هر گوشی یا تبلت اندرویدی برایمان مطرح می شود این است که این دستگاه تا چه مدت می تواند عملکرد بی نقصی داشته باشد و می تواند تمامی خواسته های ما را براورده کند؟ امروز و در اندرویدزوم قصد داریم تا عملکرد تبلت گلکسی نوت 2014 که در حال حاضر سه سال از عمر آن می گذرد را بررسی کنیم و ببینیم که آیا واقعاً یک دستگاه رده بالا می تواند سه سال یا بیشتر عملکرد مناسبی داشته باشد یا خیر.
مشخصات گلکسی نوت 10.1 مدل 2014:

- ابعاد دستگاه: 234.1×171.4×7.9 میلی متر و وزن 540 گرمی
- عرضه شده در سه نسخه شامل: پشتیبانی از 3G، پشتیبانی از 4G و بدون سیمکارت
- استفاده از قلم استایلوس سامسونگ
- صفحه نمایش Super LCD با سایز 10.1 اینچ با رزولوشن 2560×1600 و تراکم پیکسلی 299 پیکسل بر هر اینچ
- بهره گیری از چیپ قدرتمند هشت هسته ای اکزینوس شامل 4 هسته با فرکانس پردازشی 1.9 گیگاهرتز و چهار هسته ی دیگر با فرکانس پردازشی 1.3 گیگاهرتز به همرا پردازشگر گرافیکی آدرنو 330
- 3 گیگابایت حافظه ی RAM به همراه 16/32/64 گیگابایت حافظه ی داخلی به همراه پشتیبانی از مموری کارت
- دوربین اصلی با سنسور 8 مگاپیکسلی و دوربین سلفی با سنسور 2 مگاپیکسلی به همراه قابلیت ضبط ویدئو در رزولوشن Full HD برای هر دو دوربین
- پشتیبانی از شبکه های Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot به همراه بلوتوث نسخه 4.0
- بهره گیری از باتری با ظرفیت 8220 میلی آمپر ساعت
طراحی و ساخت:
در سال های گذشته کمپانی های تولیدکننده ی گوشی های هوشمند و تبلت های اندرویدی به صورت همگانی رو به استفاده از فلز در دستگاه های رده بالای خود آورده اند. Galaxy Note 2014 یکی از دستگاه هایی بود که در آن زمان کمپانی سامسونگ از طراحی خلاقانه ای در آن استفاده کرده بود و قاب پشتی آن را با وجود ساخته شدن از جنس پلاستیک، به شکل چرم طراحی کرده بود. استفاده از این طراحی جذابیت بالایی را به این دستگاه بخشیده است.

با وجود این که سه سال از طراحی و ساخت این تبلت می گذرد اما، سامسونگ همچنان و در سال 2017 زبان طراحی خود را حفظ کرده است و در حال تولید محصولات مشابهی در این سال ها نیز می باشد. بیشترین شباهت نیز در بخش جلویی آن ها وجود دارد که معمولاً از یک صفحه نمایش و در زیر آن نیز از دکمه های مسیریابی استفاده شده است.

در این تبلت از دو اسپیکر بروی لبه های کنار آن استفاده شده است که می تواند صدایی بسیار مناسب را در اختیار کاربران قرار دهد. به صورت کلی اگر بخواهیم روند تغییرات موجود در طراحی کمپانی سامسونگ از زمان طراحی این تبلت تا به امروز را بررسی کنیم باید بگوییم که تغییر خاصی در این بخش شاهد نیستیم و شباهت های موجود میان دستگاه های این کمپانی آن قدر زیاد است که حتی افراد حرفه ای نیز در شناسایی مدل دقیق محصولات این کمپانی دچار مشکل می شوند.
سخت افزار:
اما سخت افزار بدون شک مهم ترین بخشی است که می توان با بررسی آن مشخص کرد که عمر مفید یک دستگاه چند سال است و تا چه مدت می تواند عملکردی مناسب را در اختیار کاربران خود قرار دهد.

در Galaxy Note 2014 شاهد استفاده از چیپ هشت هسته ای قدرتمند اکزینوس بودیم که در آن از پردازنده ی گرافیکی آدرنو 330 نیز استفاده شده بود. این دستگاه در زمان معرفی خود یکی از بهترین و قدرتمندترین دستگاه های موجود در بازار بود که بیشتر کاربرانی به سمت خرید آن می رفتند که قصد انجام کارهای بسیار سنگین را با تبلت خود داشتند. همچنین، در این تبلت از سه گیگابایت حافظه ی رم نیز استفاده شده است.

با نگاه نزدیک به سخت افزار این دستگاه باید بگوییم که پس از گذشت سه سال از زمان عرضه ی آن و با توجه به سخت افزار نه چندان جدید آن، نباید انتظار عملکردی برابر با عملکرد دستگاه های عرضه شده در سال های 2016 و 2017 را داشته باشیم. حتی ممکن است با مشاهده ی نتیجه ی تست انتوتوی اجرای شده بروی این تبلت اندکی از عملکرد آن ناامید شوید.

امتیازی که این دیوایس از تست انتوتو بدست آورده است در حدود 30 هزار می باشد. در حال حاضر دستگاه هایی که امتیازهایی در حدود امتیاز این تبلت را بدست آورده باشند، در گروه دستگاه های میان رده قرار می گیرند. امسال شاهد عرضه ی دستگاه هایی چون گلکسی اس8 بودیم که موفق شد در همین تست رکوردی نزدیک به 180 هزار را بدست آورد و این خود نشانه ای کوچک از پیشرفت صنعت دستگاه های اندرویدی در سال های گذشته می باشد.

اما نباید این موضوع را هم فراموش کرد که عملکرد سخت افزاری یک دستگاه تنها به نتایج تست های بدست آمده از آن وابسته نیست؛ بلکه باید در عمل نیز عملکرد آن را بررسی نمود و سپس قضاوت کرد.
با استفاده ی روزانه از تبلت Galaxy Note 2014 اصلاً متوجه سخت افزار قدیمی آن نخواهید شد. این تبلت همچنان می تواند عملکرد بی نقصی را در اختیار شما قرار دهد. برای مثال، با استفاده از آن می توانید سنگین ترین بازی های اندرویدی ( شامل: آسفالت 8 و Real Racing ) را اجرا کرده و از اجرای نرم و روان آن ها لذت ببرید.
به صورت کلی اگر بخواهیم به سخت افزار استفاده شده در دستگاه های رده بالای تولیدشده به وسیله ی کمپانی سامسونگ نمردهی کنیم، نمره ی قابل قبولی خواهند گرفت. پرچمدارهای این کمپانی به سخت افزاری مجهز شده اند تا کاربر بتواند بدون نیاز به دستگاه خود چندسال آینده را بدون مشکل سپری کند.
نرم افزار:

برخلاف بخش سخت افزاری که عملکرد سامسونگ را تحسین کردیم، در بخش نرم افزاری نمره ی بسیار پایینی به این کمپانی می دهیم. این کمپانی Galaxy Note 2014 به صورت پیش فرض به اندروید 4.3 مجهز کرده بود و با همین نسخه از سیستم عامل اندروید نیز آن را روانه ی بازار کرد. پس از آن برای این تبلت آپدیت اندروید 4.4 عرضه شد و در نهایت هم آپدیت اندورید 5 به عنوان آخرین نسخه از سیستم عامل اندروید بود که برای این تبلت عرضه شد.

کاربری که دستگاهی در این رنج قیمت و با این سخت افزار را خریداری می کند، بدون شک انتظار پشتیبانی قدرتمند از کمپانی سازنده ی آن را دارد. اما سامسونگ در سال های گذشته نشان داده است که عملکرد ضعیفی در بخش نرم افزاری دستگاه های خود داشته است. احتمالاً بسیاری از کاربرانی که تنها یک نسخه ی جدید از سیستم عامل را بروی دستگاه خود دریافت کرده اند ( مانند کاربران Galaxy Note 2014 ) و در حالی که کمپانی هایی چون اپل دستکم پنج سال از دستگاه های خود به صورت کامل پشتیبانی نرم افزاری می کنند، دیگر علاقه ای به خرید محصولات آن کمپانی نداشته باشند و این همان دلیلی است که شرکت های تولیدکننده ی دستگاه ها باید توجه ویژه ای به پشتیبانی از دستگاه های خود داشته باشند.

در نهایت چه باید کرد؟ آیا بهتر است دستگاهی میان رده با کیفیت بالا خریداری کنیم و یک یا دو سال یکبار دستگاهی جدید بخریم یا دستگاهی رده بالا و گران قیمت خریداری کنیم و آن را تا چند سال تعویض نکنیم ؟
احتمالاً پرسش مطرح شده در بالا یکی از پرسش هایی است که ذهن بسیاری از کاربران را به خود مشغول کرده است. شاید اگر دستگاه های میان رده ی سال های گذشته را بررسی کنیم، جذابیت چندان خاصی در آن ها وجود نداشته باشد و تنها جذابیت آن ها قیمت مناسب تر آن ها در مقایسه با پرچمداران باشد. اما در سال های گذشته به ویژه سال های 2016 و 2017 شاهد عرضه ی دستگاه های میان رده ای بودیم که از لحاظ امکانات هیچ چیزی از گوشی های رده بالا کمتر نداشته اند و تنها اندکی در بخش سخت افزاری ضعیف تر از پرچمداران عملکرده اند.

با این وجود باید چه کرد؟
در پاسخ باید بگوییم که تصمیم گیری در این مورد که یک دیوایس اندرویدی رده بالا خریده یا چند دستگاه میان رده در همین مدت خریداری کنید، کاملاً بستگی به نیاز شما دارد. برای کاربرانی که پس از گذشت چندماه از گوشی خود خسته می شوند و می خواهند آن را با دستگاهی جدیدتر تعویض کنند، خرید گوشی های هوشمند رده بالا از نظر اقتصادی توجیهی ندارد. اما اگر کاربری هستید که می خواهید دستگاهی با عملکرد قدرتمند، امکانات بالا و بازدهی طولانی مدت داشته باشید، خرید دستگاه های رده بالا که قیمت بالایی دارند می تواند بهترین گزینه برای شما باشد.
اگر بخواهیم به صورت کلی عملکرد و بازدهی دستگاه های میان رده و رده بالا را در گذر زمان مقایسه کنیم باید بگوییم که میان رده های باکیفیت بالا به صورت متوسط می توانند در حدود 1.5 تا 2 سال بازدهی بی نقصی به کاربران خود داشته باشند در حالی که با خرید پرچمداران رده بالا خیال کاربران از نظر عملکرد دستگاه خود تا مدت 3 یا 4 سال آسوده خواهد بود.
در نهایت تصمیم با شماست که ببینید بستگی به نیاز خود چه نوع دستگاهی را خریداری کنید.
قوانین بخش نظرات در اندرویدزوم