Galaxy S10 های سامسونگ جزو بهترین و محبوب ترین دستگاه های بازار اسمارت فون هاست. این دستگاه بخشی از محبوبیت های خود را مدیون دوربین سه گانه پشتی اش است، دوربینی که ویژگی های زوم و زاویه دیدی عریضی به کاربر هدیه میدهد. ولی با پیشرفت تکنولوژی، امروزه دیگه نیاز نیست برای خرید دستگاهی با دوربین سه گانه، هزینه زیادی پرداخت کنیم، چرا که میان رده های ارزان تری هم در بازار هستند که میتوانند چنین آپشنی را ارائه دهند. حال سوال اینجاست که دوربین محصولات پرچمدار چه ویژگی هایی دارند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا دوربین دو دستگاه به ارزش 1000 و 300 دلاری را مقایسه و بررسی کنیم.

برچسب قیمت 899 دلاری Galaxy S10، محصولی است که میتواند نماینده گران قیمت ما باشد، چرا که مشخصات فنی دوربین آن دقیقاً مشابه Galaxy S10 Plus است که ارزشی 999 دلاری دارد. نماینده محصول ارزان قیمت ما نیز از سامسونگ است Galaxy A7 2018 نام دارد. این دستگاه در حال حاضر برچسب قیمت 300 دلاری دارد. این دو گوشی تا حدودی طراحی الگوریتم، نرم افزار و پردازش تصویر مشابهی دارند، چرا که هر دو از یک کمپانی هستند و میتوانند تا حدودی شرایط را یکسان کنند.

در این مقاله، هر دو دستگاه را در شرایط تصویر برداری مختلف از جمله محدوده گسترده داینامیک (HDR)، نور کم، زوم و محیط های عریض قرار داده ایم و نتایج را کنار هم آورده ایم تا با تفاوت ها آشنا شوید. قبل از شروع بهتر است نگاهی اجمالی به ساختمان دوربین این دستگاه بیندازیم.
Samsung Galaxy S10 | (Samsung Galaxy A7 (2018 |
دوربین اصلی | |
12 مگاپیکسلی دیافراگم متغیر f/1.5 و f/2.4 اندازه پیکسل 1.4 میکرو متر تشخیص فاز فوکوس خودکار پیکسل دوگانه لرزشگیر اوپتیکال (OIS) |
24 مگاپیکسلی دیافراگم f/1.7 تشخیص فاز فوکوس خودکار (PDAF) |
دوربین دوم | |
لنز تله فوتو دو برابری 12 مگاپیکسلی دیافراگم f/2.4 اندازه پیکسل 1.0 میکرو متری با لرزشگیر اوپتیکال |
لنز عریض 8 مگاپیکسلی دیافراگم f/2.4 |
دوربین سوم | |
لنز عریض 16 مگاپیکسلی دیافراگم f/2.2 اندازه پیکسلی 1.0 میکرو متری |
سنسور عمق سنج 5 مگاپیکسلی دیافراگم f/2.2 |
جزئیات، نوردهی و رنگ
بررسی خود را در شرایط معمولی و رایج محیطی آغاز میکنیم تا دیدی کلی نسبت به عملکرد هر دوربین به دست آوریم.
این تصویر از محیط بیرونی، نمای مناسبی از بالانس نور سفید، ترکیب بندی رنگ و نوردهی را به نمایش میگذارد. هر دو دستگاه در نمایش جزئیات به همراه رنگ بندی مناسب عملکرد خوبی دارند. اگرچه انتظار میرفت لنز 24 مگاپیکسلی (و بزرگتر) Galaxy A7 2018 اختلاف بیشتری در نمایش جزئیات را نشان دهد. این نکته نشان میدهد که کیفیت سنسور به اندازه تعداد مگاپیکسل در نمایش جزئیات و شارپ بودن تصویر اهمیت دارد.
البته چند تفاوت نیز دیده میشود. مثلاً بالانس نور سفید Galaxy A7 اندکی سرد تر است، ولی این تفاوت خیلی زیاد نیست. البته این صحنه اندکی نور شدید در خود دارد که باعث کم شدن سایه ها نیز میشود.
در تصویر دوم هم میتوان همان مشکل نوردهی بیش از حد (overexposure) نماینده ارزان تر را دید. مخصوصاً وقتی به قسمت های سفید قاب پنجره توجه میکنیم. دوربین Galaxy A7 همچنین کمی رنگ ها را روشن تر به نمایش گذاشته است. هر دو دستگاه در روشنایی روز، جزئیات و رنگ زیادی به نمایش میگذارند و نویز تصویر را هم به حداقل رسانده اند.
تصویر آخر نیز بار دیگر این تفاوت آشکار را تایید میکند. دوباره دوربین A7 کمی روشن تر است و اشباع رنگ صورتی و زرد آن هم کمی بیشتر است. با این حال، دوربین S10 بالانس بهتری بین نور و سایه به نمایش گذاشته و بدون نوردهی بیش از حد هایلایت ها در بخش بالا و سمت راست عکس، جزئیات سایه زیادی را ثبت کرده است. با بررسی هر سه تصویر، نقطه ضعف بسیار کوچکی در هر دو دوربین دیده میشود و آن غلیظ بودن رنگ هاست. با اینحال، نور دهی بیش از حد مداوم در دوربین A7 کمی جای نگرانی دارد.
در شرایط نوری مناسب، تفاوت های کوچکی بین دوربین دستگاه های 300 و 1000 دلاری دیده میشود.
محدوده گسترده داینامیک (HDR)
HDR ابزار بسیار کارآمدی است که میتواند در محیط های چالش برانگیز، به کمک دوربین بیاید. مخصوصا وقتی در پس زمینه، نور شدیدی وجود دارد و بین روشنایی و تاریکی کنتراست زیادی وجود دارد. هر دو کهکشانی سامسونگ از قابلیت HDR پشتیبانی میکنند و نتایج عالی و بی نقصی به نمایش میگذارند.
بدون HDR، کاکتوس درون تصویر پر از سایه شده و جزئیات و تیغ هایش غیر قابل تشخیص خواهد شد. هر دو نماینده نه تنها این جزئیات کوچک را به نمایش گذاشته اند، بلکه رنگ آبی آسمان را نیز به نمایش گذاشته اند. البته در نوردهی، رنگ و عمق صحنه تفاوت هایی جزئی دیده میشود ولی نتیجه به طرز شگفت آوری به یکدیگر نزدیک است. بهتر است بگوییم آفرین بر Galaxy A7!
عملکرد در نور کم
عملکرد در شرایط تاریک و کم نور، جایی است که همواره دستگاه های ارزان تر از برادران گران تر و پرچمدار خود عقب میمانند و متاسفانه در مقایسه A7 و S10 نیز شاهد چنین اتفاقی هستیم.
در تصویر اول، دوربین Galaxy A7 کاملاً با مشکل مواجه شده است. فوکوس، اصلی ترین مشکل است و تصویر به قدری نویز دارد که تشخیص دادن هر جزئیاتی تقریباً غیر ممکن است. به علت کمبود نور، رنگ ها محو شده اند و تشخیص آن ها دشوار شده است.
Galaxy S10 اما به لطف دیافراگم بزرگتر، اندازه پیکسل های بزرگتر و استفاده از لرزشگیر اوپتیکال، عملکرد بهتری داشته است. اگرچه، باز هم نتیجه با یک تصویر عالی فاصله بسیار زیادی دارد. باز هم مشکل نویز وجود دارد. اگرچه کمتر از A7 است و رنگ های نیز کمی واضح ترند. اگرچه با توجه به مقدار نور صحنه، با تصویری قابل قبول فاصله زیادی دارد.
Galaxy S10 همچنین از قابلیت حالت شب (Night Mode) هم استفاده میکند که ایده اش از دستگاه های هواوی و گوگل قرض گرفته شده است. اما متاسفانه عملکرد حالت شب سامسونگ به خوبی رقیبانش نیست ولی با این وجود، قابلیتی است که در دستگاه ارزان تر وجود ندارد.
در این تصویر، تقریبا نتیجه هر دو دوربین ضعیف است ولی Galaxy S10 حداقل میتواند برخی از اشیا تصویر را به نمایش بگذارد. در شرایطی با نور بهتر، حالت شب S10 تقریباً در افزایش نوردهی و رنگ بندی و کاهش نویز عملکرد خوبی دارد. فقط نباید دست خود را زیاد تکان دهید.
عملکرد در نور کم همچنان بزرگترین مشکل دستگاه های ارزان قیمت است.
زوم
وقتی نوبت به زوم میشود، اسمارت فون های بالا رده از لنز تله فوتویی با زوم اوپتیکال ثابت استفاده میکنند. در ساختمان دوربین S10، یک لنز با زوم 2 برابر تعبیه شده است. در صورتی که A7 تنها به زوم دیجیتال با لنز اصلی خود تکیه کرده است. این مقایسه میتواند نتیجه جالبی داشته باشد چرا که میتوان فهمید که بریدن یک تصویر با رزولیشن بالا میتواند نتیجه بهتری داشته باشد یا استفاده از یک لنز جدا با زوم اوپتیکال.
نمونه تصویر اول با زوم دو برابری در شرایط نور کمتر از حد ایده آل گرفته شده است. در Galaxy S10، متن کتاب به وضوح قابل رویت است ولی در A7 تصویر تار و تاحدودی ناخوانا شده است. به همین صورت در تصویری که S10 ثبت کرده، صفحات سمت چپ تصویر شارپ تر و واضح تر هستند. قسمت سایه دار درون کتاب در A7 حتی نویز بیشتر داشته و تار تر است و مشخص است که پردازش کاهش نویز در نور کم در آن، بسیار ضعیف عمل کرده است. تصویر S10، با اینکه در سایه نویز بیشتری دارد، ولی باز هم توانسته وضوح بیشتری به نمایش گذاشته و به لطف لنز تله فوتو رزولیشن بیشتری داشته و نور بیشتری جذب کرده است.
کنتراست در زوم سه برابری حتی واضح تر هم میشود. الگوریتم سنگین نویزگیری و شارپ سازی تصویر در A7 جزئیات چوب و رنگ ها را کم و بی کیفیت کرده در حالیکه شارپ سازی بیش از حد، لبه های برگ به نقاطی سیاه رنگ تبدیل کرده است. از طرف دیگر، لنز تله فوتو Galaxy S10 پردازش سنگینی کرده و توانسته در زوم سه برابری تصویر قابل قبولی تولید کند. دوربین جزئیات کمی در بخش چوب های رنگ شده، شیشه های کثیف پنجره و بوته ها به نمایش گذاشته و مخصوصا چوب های در هم رفته بوته را به اسپاگتی شبیه کرده است.
در تصویر فول اسکرین در نمایشگر های کوچک، کیفیت زوم به سرعت قابل شناسایی نیست، ولی اگر بخواهید تصویر ثبت شده را در نمایشگر بزرگتری ببینید یا آن را ببرید، دوربین Galaxy S10 در زوم عملکرد بهتری دارد.
زاویه دید عریض
وقتی صحبت از آپشن های انعطاف پذیر تر تصویر برداری میشود، اسمارت فون های ارزان تر در حال استفاده از ویژگی های بیشترند، از جمله دوربین های عریض. لنز عریض 8 مگاپیکسلی A7 البته رزولیشن کمی دارد، مخصوصا در مقایسه با سنسور فوق عریض 16 مگاپیکسلی تعبیه شده در پرچمدار سامسونگ. تصویر ثبت شده با این گوشی به بریدن نیازی نخواهد داشت و کاملاً مناسب به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی خواهد بود.
در تصویر بالا مشخص است که لنز به کار رفته در A7 به عریضی S10 نیست و به تا حدودی زاویه دید کمتری دارد. نکته مثبت این است که ثبت جزئیات به طرز شگفت انگیزی خوب است. هیچ تحریفی در تصویر دیده نمیشود و بالانس نور سفید در این صحنه صحیح تر است. از طرف دیگر لنز فوق عریض S10 مشکلاتی مانند تحریف تصویر و کمبود وضوح در لبه های فریم دارد. ثبت جزئیات هم نسبت به یک لنز 16 مگاپیکسلی بسیار ضعیف است و بالانس نور سفید هم بسیار گرم است.
تار کردن پس زمینه (حالت پرتره)
تار کردن پس زمینه یا بوکه (حالت پرتره) ویژگی دیگری است که در دستگاه های رایج و میان رده به کار میرود. Galaxy A7 نیز به کمک یک سنسور سنجش عمق 5 مگاپیکسلی توانسته این قابلیت را به ارمغان آورد. سنسور سنجش عمق در دستگاه گران قیمت S10 وجود ندارد، مگر آنکه بخواهید مدل 5G (که گران تر هم هست) را خریداری کنید.
با یک شی جامد و ثابت، هر دو دستگاه در تشخیص لبه ها بسیار عالی عمل کرده اند و هیچ اشتباهی از هر دو دوربین سر نزده است. از حیث کیفیت بوکه اما، Galaxy S10 پیروز میدان است. A7 به جای ایجاد یک بوکه با عمق مطلوب، به مقدار زیادی پس زمینه را تار کرده است. این مشکل احتمالاً به خاطر پردازشگر ضعیف تر از محصول میان رده است، چرا که S10 میتواند الگوریتم های سنگین تری را پردازش کند.
همانطور که در تصویر دوم پیداست، هر دو دستگاه در تشخیص لبه های اشیایی که میتوان آن طرفشان را دید مشکل دارند، سوژه هایی مثل اجسام شیشه ای یا موی انسان. Galaxy A7 در تشخیص حباب لامپ با مشکل مواجه شده است و در تعیین تفاوت عمق صحنه و پس زمینه هم شکست خورده است. Galaxy S10 هم از مشکل مشابه رنج میبرد و در سنجش صحیح عمق صحنه و قاب عکس پشت لامپ به مشکل خورده است، ولی مشکلات تار کردن تصویر در آن کمتر است.
هر دو دستگاه در افکت بوکه، عملکرد قابل قبولی داشته اند ولی از حیث کیفیت کلی این S10 است که پیروز میدان است. استفاده از یک سنسور سنجش عمق، راه حلی عالی برای ایجاد بوکه و حالت پرتره است، مخصوصا اگر صحبت از دستگاه هایی با قدرت پردازش کمتر وسط باشد. با اینحال، تخصیص یک سنسور جدا به معنای خروجی های بدون نقص نیست.
حالت پرتره هنوز تا بی نقص شدن، راه درازی دارد. هر دو دستگاه تصاویری خوبی ثبت کردند، ولی الگوریتم های پیچیده تر S10، توانسته پس زمینه را به طرز زیباتری تار کند.
کلام آخر
با اینکه نماینده گران قیمت این بررسی، یعنی Galaxy S10 عملکرد بهتری داشت، اما تفاوت ها هم آنچنان زیاد نبود. حتی میتوان گفت که در برخی از موارد، دستگاه ارزان تر توانست به خوبی از پس برادر پرچمدارش بر آید.
به طور کلی، A7 توانسته در شرایط نوری مناسب، 70 درصد از کیفیت تصویر برداری S10 را به نمایش بگذارد. اگرچه، با مشکلاتی همچون نوردهی بیش از حد (overexposure) هم همراه بود. هر دو دستگاه در بخش بوکه (حالت پرتره) توانستند نتایج قابل قبول و تا حدی نزدیک به همی ارائه دهند. اما در شرایط کم نور است که سنسور گران قیمت، لرزشگیر اوپتیکال و لنز های با کیفیت تر S10 آن را بسیار جلو انداخت. در بخش زوم دو برابری هم این S10 بود که توانست تصویر بهتری را به کاربر هدیه کند.
نماینده 300 دلاری ما هم قطعا در خلق تصاویر عالی و ارائه آپشن های تصویر برداری جذاب عملکرد بسیار خوبی داشت. با این برچسب قیمت، قطعا نمیتوان انتظار کیفیتی مشابه یک محصول پرچمدار را داشت ولی نکته اصلی هم این است که دوربین یک دستگاه 1000 دلاری، لزوماً سه برابر بهتر از یک محصول 300 دلاری نیست.
در مقابل یه پرچمدار خیلی خودشو خوب نشون داد A7 ، در بخش پرتره بهتر بود