بررسی تخصصی سیستم عامل اندروید 10 | انقلابی عظیم یا آپدیتی کوچک؟

دوباره به آن روز های سال نزدیک رسیدیم، روز هایی که گوگل نسخه جدید و بهبود یافته ای را برای Pixel های سراسر دنیا منتشر میکند. نسخه جدید اندروید یک ماه دیر از زمان مشابه 2018 ارسال شده است، بنابراین حدس میزنیم اندروید 10 قابلیت های جدید زیادی داشته باشد. البته در این مقاله قصد حدس و گمان نداریم، بلکه میخواهیم دهمین نسخه از اندروید گوگل را مورد بررسی تخصصی و دقیق قرار دهیم. با ما همراه باشید.

Android 10
Android 10

اندروید 10 تفاوت بزرگی با نسخه های قبلی سیستم عامل گوگل دارد، مخصوصا در نامگذاری آن. احتمالاً میدانید که از زمان عرضه اندروید 1.5 که به نام کیک فنجونی بود، همه ساله نسخه های اندروید به ترتیب حروف الفبای انگلیسی نام یک دسر را بر می گزیدند. از آنجایی که حالا به حرف Q رسیده ایم و دسر خاصی وجود ندارد که با این حرف شروع شود، زمان خوبی است که گوگل این ایده را به فراموشی بسپارد.

لوگوی اندروید جدید هم تغییراتی به خود دیده است. حالا ربات سبز رنگی که نماینده سیستم عامل اندروید بود، رنگش کمی تغییر کرده و دیگر بدنه ندارد. حالا یک سر کوچک است که شاخک های کوچکی دارد که البته زیباست.

حالا دیگر اسم این سیستم عامل “Android 10” است. این یعنی کمپانی به این نتیجه رسیده که محصول نرم افزاری اش به حدی از بلوغ رسیده که نیازی به اسم های دسر نداشته باشد. در کنار تغییر در اسم و لوگو، این سیستم عامل ویژگی های جالب و بحث برانگیزی هم دارد که در این مقاله قصد داریم هر یک از آن ها را بررسی کنیم.

ژست های حرکتی جدید

یکی از بزرگترین قابلیت هایی که در اندروید 10 جای گرفته، سیستم دگرگون شده ناوبری است. پارسال با اندروید پای، گوگل تنها سایه ای از آن را نشان داد که در بهترین حالت مثل یک کیک نیم پز بود!

ناوبری با ژست حرکتی در دنیای اسمارت فون ها چیز بسیار جدیدی است. بسیاری از سازنده های اسمارت فون های اندرویدی، تعابیر خاص خود را از این قابلیت ارائه داده اند که پیروی از ایده اپل بود. یکی از اصلی ترین مزیت های استفاده از ژست حرکتی به جای دکمه های ناوبری، بزرگتر شدن نمایشگر قابل استفاده است. البته ژست حرکتی گوگل در اندروید پای به طور کلی این نوار را حذف نکرده بود.

سوال اینجاست که آیا این دفعه گوگل بهتر عمل کرده؟ باید بگوییم که کمی جواب کمی پیچیده است. این سیستم در بخش تنظیمات سیستم عامل “Fully Gestural navigation” نام دارد که یک پیشرفت است. اگرچه سیستم جدید گوگل گاهی باعث اشتباه میشود و استفاده از آن در اپ ها را کمی سخت میکند. اولین اشتباه حرکت بازگشت به عقب است که میتواند با کشوی منوی اپ ها قاطی شود.

تنطیمات بخش ناوبری
تنطیمات بخش ناوبری

اگر سیستم ژست حرکتی را فعال کنید، برای کار با رابط کاربری این ژست ها را در اختیار داشته باشید: برای رفتن به صفحه خانه، از پایین به سمت بالا سوایپ کنید، برای دستیابی به منوی مولتی تسکینگ، از پایین سوایپ کنید و انگشتتان را نگه دارید. اگر میخواهید به منوی اپ ها برسید، بعد از نگه داشتن انگشت، دوباره سوایپ به سمت بالا کنید. در بخش Recent، زیر بخش جستجوی گوگل پنج اپ پیشنهاد میشود که اگر این پنل را بالا ببرید، کشوی کامل نمایان میشود. برای برگشتن هم کافی است از لبه راستی یا چپی نمایشگر به سمت مرکز سوایپ کنید.

برای تعویض سریع اپ ها کافی است به سمت بالا و بعد چپ یا راست سوایپ کنید. یا به راحتی روی خطی که پایین نمایشگر است، به سمت چپ یا راست سوایپ کنید.

Android 10
Android 10

گوگل برای حل مشکل قاطی شدن منوی سمت اپ با ژست حرکت برگشت، دردسر های زیادی داشته است. مشخص نیست که چرا گوگل ژست حرکتی هواوی یا شیائومی را مورد استفاده قرار نمیدهد. این راه حل بسیار ساده است و به سرعت هم قابل یادگیری است. به این صورت که اگر سوایپ از بخش بالایی نمایشگر باشد، منوی اپ باز میشود و اگر از پایین سوایپ کنید، حرکت “بازگشت” انجام میشود.

ژست های حرکتی
ژست های حرکتی

برای احضار کردن دستیار هوشمند گوگل، تنها کافی است از گوشه چپ یا راست به صورت اوریب سوایپ کنید تا Google Assistant نمایان شود. البته شیش تا از هشت Pixel گوگل، برای احضار دستیار هوشمند گوگل میتوانید دستگاه را فشار دهید.

اعلان ها

در سال 2019 هستیم و به دهمین نسخه از سیستم عامل اندروید رسیده ایم، ولی هنوز هم بخش اعلان ها تغییرات زیادی به خود دیده است. با اینکه گوگل نسبت به نسخه های قبلی تغییرات زیادی اعمال نکرده ولی باز هم تغییرات اساسی است.

اول از همه، Smart Reply در سیستم اعلان ها جای گرفته است و برای هر اپلیکیشن پیام رسانی کار میکند. کاری که این قابلیت میکند این است که با یادگیری ماشینی و بدون اتصال به اینترنت، جواب های مناسب را پیشنهاد میدهد. علاوه بر آن، Smart Reply بر اساس پیام هایی که دریافت میکنید، پیشنهاد هایی هم ارائه میدهد. به عنوان مثال اگر آدرس دریافت کنید، آیکونی برای باز کردن اپ نقشه نمایان میشود تا مکان مورد نظر را در نقشه ببینید.

سیستم پاسخگویی هوشمند
سیستم پاسخگویی هوشمند

تم تاریک

بعد از سال ها پیشنهاد و درخواست از طرف کاربرانی که عاشق رنگ مشکی و تاریک بودند، بالاخره گوگل به این تقاضا پاسخ داد. حالا اندروید 10 تم تاریک کامل، بدون مشکل و زیبایی دارد. دیگر نیاز نیست که به دنبال اپ یا تصویر زمینه هایی با تم تاریک بگردید، بلکه تنها کافی است به Settings > Display > Theme بروید و آن را انتخاب کنید. پس زمینه ها کاملا مشکی هستند، نه خاکستری تیره، این یعنی دستگاه هایی که پنل های OLED دارند، عمر باتری بیشتری خواهند داشت. Dark Theme حالا کلید Quick Setting هم دارد که میتوانید به راحتی آن را خاموش یا روشن کنید.

با انتخاب تم تاریک، همه بخش های سیستم عامل تاریک میشود. از نوار کشویی اعلان گرفته تا Quick Setting و Google Discover همگی به رنگ تاریک در می آیند. در کنار آن، برخی از اپ ای داخلی و پیش فرض سیستم عامل هم با Dark Theme سازگاری میشوند. البته در این بین برخی از اپ ها هنوز سازگار نیستند، به عنوان مثال Gmail از جمله اپ هایی است که با فعال سازی تم تاریک، هنوز روشن باقی میماند. اپ های شخص ثالث هم میتوانند با Dark Theme  هماهنگ شوند.

اگر میخواهید تم تاریک را به اپ هایی که از آن پشتیبانی نمیکنند تحمیل کنید، میتوانید این کار را از بخش Developer Options انجام دهید. برای اینکار میتوانید به این آدرس بروید: Settings > System > Advanced > Developer Options و بعد کلید Override Foce-dark را روشن کنید.

بخش Developer Option
بخش Developer Option

Digital Wellbeing: حالت فوکوس و به روز رسانی در Family Link

سال گذشته گوگل از قابلیت Digital Wellbeing رونمایی کرد. این قابلیت حالا در سطح بالای تنظیمات قرار دارد ولی کاملا به روز رسانی نشده است. نسخه بتای آن بعد از انتشار اندروید پای عرضه شد. امسال این قابلیت، حالت جدید Focus Mode را دریافت کرده است که برای پیکسل ها یا سایر اسمارت فون هایی که از نسخه نهم و دهم در دسترس خواهد بود.

همانطور که از نام این حالت پیداست، به محض فعال کردن آن اپ هایی که از قبل انتخاب کرده اید، دیگر اعلانی نشان نمیدهند، تا وقتی که این حالت را غیر فعال کنید.

همچنین حالا Family Link که نوعی قابلیت برای کنترل فرزندان است، در بخش تنظیمات همه اسمارت فون های بهره مند از اندروید 10 قابل دسترس است. گوگل همچنین آپشن های کنترل فرزند دیگری هم به سیستم عامل خود اضافه کرده که شامل محدود کردن زمان استفاده از اپ های خاص یا هشدار برای مصرف بیش از حد گوشی قبل از خواب است.

بخش کنترل فرزند
بخش کنترل فرزند

سایر ویژگی های جدید

حالا به راحتی میتوانید از طریق بخش تنظیمات، رمز Wi-Fi را به اشتراک بگذارید. برای اینکار یک بارکد به نمایش در می آید که دیگران با اسکن آن میتوانند به وای فایل متصل شوند. البته اگر بارکد کار نکرد، رمز Wi-Fi به صورت متن ساده زیر آن به نمایش در می آید. با توجه به اینکه دستیابی به بخش اشتراک گذاری Wi-Fi اطلاعات حساسی است، باید با اثر انگشت یا پسوورد به آن دسترسی پیدا کنید.

اگر به بخش Setting > Accessibility > Vibration بروید، میتوانید شدت ویبره را برای تماس، اعلان یا حتی لمس صفحه تغییر دهید. البته برخی از سازندگان گوشی چندین سال است که این گزینه را فعال کرده اند، با اینحال گوگل در این نسخه تصمیم گرفته آن را به سیستم عامل خود اضافه کند.

اگر از حالت Battery Saver استفاده میکنید، حالا میتوانید انتخاب کنید که بعد از رسیدن به گنجایش 90 درصد خاموش شود یا خودتان به صورت دستی آن را خاموش کنید. همچنین میتوانید برای آن ترتیب خاصی قرار دهید که در درصد های خاصی خاموش یا روشن شود.

اگر به اینترنت متصل نباشید و در اطرافتان شبکه Wi-Fi قابل دسترس وجود داشته باشد، ممکن است کارتی در بخش بالایی Setting ببینید که سه گزینه دارد.

حالا عکس اکانت گوگل در بالای بخش تنظیمات و سمت راست نوار جستجوی به نمایش در می آید. همچنین اگر بلندگو های استریو داشته باشید، یک اسلایدر برای بالانس صدا در بخش Accessibility وجود دارد.

در بخش رمزگشایی سیستم عامل هم دکمه Emergency وجود دارد که پایین صفحه است. با فشردن دکمه Home و نگه داشتن آن به نمایش در می آید.

اندروید 10 دستیابی به کلپبورد را برای اپ هایی که صفحه اول نیستند یا در لیست ورودی پیش فرض نیستند را مسدود کرده است. از آنجایی که بسیاری از کاربران اطلاعات حساسی مثل رمز عبور یا شماره کارت را کپی میکنند، این ویژگی امنیت و حریم شخصی را تقویت میکند. همچنین این یعنی اپلیکیشن های مدیریت کلیپبورد هم دیگر کار نخواهند کرد.

از آنجاییکه این روز ها اسمارت فون های تاشو هم جزوی از دنیای تکنولوژی شده اند، اندروید 10 هم پشتیبانی خود از این نوع گجت ها را اعلام کرده است. این پشتیبانی شامل تعویض روان بین نمایشگر های بیرونی و داخلی، مولتی تسکینگ بهتر در نمایشگر بزرگتر و سازگاری با ابعاد مختلف نمایشگر میشود.

اندروید 10 همچنین میتواند به صورت طبیعی از تکنولوژی 5G هم پشتیبانی کند. درست است که همین الان هم اسمارت فون های 5G ای هستند که با اندروید 9 عرضه شده اند، ولی اندروید 10 امکان اتصال سریعتر و تجربه واقعیت افزوده و گیمینگ بهتر را فراهم میکند.

جمع بندی

اندروید 10 بیشتر یک پارادوکس را بین اسم و امکاناتی که دارد ایجاد میکند. اسم آن خبر از یک تغییر بزرگ، انقلابی و به یاد ماندنی را میدهد، ولی وقتی به امکانات جدید آن نگاه میکنیم، بیشتر به نظر میرسد که Android 10 یک تکامل است تا یک انقلاب. در استفاده واقعی هم لایق این شماره نیست و اصلا تغییرات بزرگی را به نمایش در نمی آورد. درست است که با یک نسخه جدید از اندروید روبرو هستیم و بهبود هایی هم انجام شده ولی راستش را بخواهید با قابلیت شگفت انگیزی مواجه نشدیم (البته به جز حالت تاریک).

اینکه گوگل تصمیم گرفته برخی از ویژگی های قبلی مثل ژست حرکتی را بهبود ببخشد، خبر خوبی است ولی راه حلی که برای آن ارائه داده، خود مشکلات جدیدی ایجاد کرده که استفاده از آن را چندان لذتبخش نمیکند.

اما حالت تاریک یا Dark Theme یک ویژگی جدید است، اگرچه از تقاضا و عرضه آن توسط شرکت های سازنده دیگر سال ها میگذرد. البته برخی از اپ های خود گوگل، مثل Gmail از این ویژگی پشتیبانی نمیکند که نکته بسیار عجیبی است. انتظار میرود این مشکل هم به زودی حل شود و توسعه دهندگان اپ ها نیز به جرگه اپ های سازگار با Dark Theme بپیوندند.

حالت سراسری Dark Theme
حالت سراسری Dark Theme

اگر صاحب یکی از پیکسل های گوگل نیستید، برای استفاده از اندروید 10 باید کمی صبر کنید. اسمارت فون هایی که تحت پروژه Android One هستند اما به زودی این نسخه را دریافت خواهند کرد. البته این تنها یک تئوری است، چرا که در گذشته سرعت دریافت به روز رسانی این دستگاه ها چندان سریع نبود.

همانطور که گفتیم، با اینکه قابلیت های Android 10 نتوانست ما را شگفت زده کند ولی با اینحال سیستم عاملی است که در صورت دسترسی حتما باید آن را دانلود و نصب کنید. چون با اینکه مثل اسمش انقلابی نیست، ولی بهبود ها و قابلیت های کارآمدی دریافت کرده که میتواند در تجربه کاربری نهایی تاثیرات مثبتی بگذارد.

قوانین بخش نظرات در اندرویدزوم

  1. 1. نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  2. 2. نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  3. 3. نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  4. 4. برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما که مستقیم با پست الکترونیک سایت در ارتباط هست اقدام کنید.
  5. 5. نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  6. 6. نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.