همین اول مقاله باید بگوییم که خودمان هم میدانیم که این مقایسه کمی عجیب است. مقایسه کردن یک پرچمدار تمام عیار کهکشانی +Galaxy Note 10 با میان رده ای از یک شرکت چینی به نام Mi Note 10. ولی هر دوی آن ها کلمه Note 10 را در خود دارند، پس چرا که نه؟
البته مشابه بودن نام این دو محصول، دلیل نوشتن این مقاله نیست. احتمالا میدانید که مدتی است که شایعه شده Galaxy S11 (یا همان Galaxy S20)، از یک دوربین اصلی 108 مگاپیکسلی استفاده میکند، حال ما میخواهیم بدانیم که استفاده از سنسوری با رزولیشن بیشتر به معنای ثبت تصاویر بهتر است یا همان لنز 12 مگاپیکسلی قدیمی به اندازه کافی خوب است. در این مقاله قصد داریم متوجه شویم که آیا واقعا یک لنز 108 مگاپیکسلی نه برابر بهتر از یک لنز 12 مگاپیکسلی است یا این فقط اعدادی برای مقاصد تبلیغاتی است؟

البته این نکته هم حائز اهمیت است که دوربین 108 مگاپیکسلی از تکنولوژی QuadBayer استفاده میکند، بنابراین در اصل تصاویر را با کیفیت 27 مگاپیکسلی ذخیره میکند. از این رو در اصل باید کیفیت دوربین 108 مگاپیکسلی، 2.25 برابر دوربین 12 مگاپیکسلی باشد.
به طور کلی سیستم های تصویر برداری، قطعات پیچیده ای هستند و این دو دوربین هم از نسل های متفاوت با اندازه، حوزه و تعداد مگاپیکسل های مختلفی است، بنابراین مقایسه آن ها تقریبا غیر ممکن است.
لازم به ذکر است که سنسور 108 مگاپیکسلی 3 برابر بزرگتر از لنز دیگر است. در دوربین Mi Note 10، 2.25 برابر پیکسل بیشتری وجود دارد و وقتی 4 پیکسل در این دوربین ادغام میشود، پیکسل های ایجاد شده 30 درصد بزرگتر از دوربین +Galaxy Note 10 است.
اما، دوربین موبایل ها فقط به ماژول های فیزیک و سخت افزار بستگی ندارد، بلکه این قابلیت های نرم افزاری است که تفاوت اصلی را ایجاد میکند. نرم افزار های حال حاضر موبایل ها چندین تصویر را در پس زمینه ثبت میکنند که در کاهش نویز، بهبود محدوده داینامیک و ثبت عکس های شبانه تاثیر زیادی دارند.

با وجود تفاوت ها و شباهت هایی که گفته شد، ما در این مقاله قصد داریم دوربین این دو محصول را با یکدیگر مقایسه کنیم. لازم به ذکر است که پیکسل بزرگتر و سنسور بزرگتر لنز Mi Note 10 میتواند هم یک مزیت باشد و هم عیب. در ادامه با ثبت عکس های نمونه به بررسی هر یک از این تصاویر خواهیم پرداخت و در آخر برنده این رقابت را اعلام خواهیم کرد. ولی قبل از مقایسه تصاویر، بهتر است ابتدا به بررسی سخت افزار این دو محصول بپردازیم.
سخت افزار دوربین ها
همانطور که قبلا اشاره شد، Mi Note 10 شیائومی اولین اسمارت فونی است که از دوربین اصلی 108 مگاپیکسلی استفاده میکند. این سنسور بعد از دوربین هایی آمده که در ابتدا 48 مگاپیکسلی بودند که استفاده زیادی از آن ها شد، بعد نسخه 64 مگاپیکسلی آن که به تازگی محبوب شده و بعد دوربین های 32 مگاپیکسلی که بیشتر به عنوان دوربین سلفی استفاده میشوند.

همه این دوربین ها، اساسا اندازه های مختلفی از یک کانسپت واحد هستند، همگی از تکنولوژی Quad Bayer استفاده میکنند. این تکنولوژی به این صورت است که چهار پیکسل مجاور که فیلتر رنگ مشابه قرمز، سبز و آبی دارند با هم ادغام میشوند. از این روز، یک سنسور 48 مگاپیکسلی عکس های 12 مگاپیکسلی ثبت میکند ولی با محدوده داینامیک عریض تر و نویز کمتر با اندکی جزئیات بیشتر.
با به کار گیری همین شیوه، لنز 108 مگاپیکسلی Mi Note 10 عکس های 27 مگاپیکسلی ثبت میکند. البته امکان ثبت عکس های 108 مگاپیکسلی هم وجود دارد ولی حالت پیش فرض، استفاده از تکنولوژی ادغام پیکسل است.
اول از همه اندازه سنسور Mi Note 10 را بررسی میکنیم. دوربین اصلی این دستگاه اندازه سنسور 1/1.33 اینچی دارد، این بزرگترین سنسوری است که حال حاضر در اسمارت فونی تعبیه شده است. این سنسور را با دیافراگم f/1.7 اضافه کنید تا به باریک ترین عمق صحنه در یک اسمارت فون نگاه کنید. این یعنی تاری زیبایی در پس زمینه عکس ها و همچنین کاهش وضوح تصویر در بخش هایی که نمیخواهید تار شوند.
از طرف دیگر، +Galaxy Note 10 از سیستم دیافراگم دوگانه ای استفاده میکند که در روشنایی روز f/2.4 است تا وضوح و عمق تصویر بیشتری را به کاربر هدیه دهد و در تاریکی شب هم درجه دیافراگم به f/1.5 میرسد تا حداکثر نور به جذب شود. با توجه به اینکه سنسور این دستگاه کوچکتر است، به هیچ وجه توان مقابله با قدرت جذب نور نماینده شیائومی را ندارد. از لحاظ تکنیکی، بیشتر از تعداد مگاپیکسل، این اندازه سنسور Mi Note 10 است که ممکن است بر نماینده سامسونگ برتری ایجاد کند.

لازم به ذکر است که این دو اسمارت فون دوربین های دیگری هم دارند. در واقع Mi Note 10 چینی ها ماژول ها کارآمد تری دارد که از یک دوربین فوق عریض، دو دوربین تله فوتو و یک لنز ماکرو تشکیل شده که لنز اصلی 108 مگاپیکسلی را همراه میکنند. از سوی دیگر +Galaxy Note 10 کره ای ها از ساختمان دوربین معمولی سه گانه ای استفاده میکند که از یک دوربین تله فوتو، یک دوربین فوق عریض و یک لنز اصلی تشکیل شده است.
در این مقاله، قصد داریم روی دوربین های اصلی این دو محصول تمرکز کنیم و بررسی کنیم که رزولیشن بیشتر با سنسور بزرگتر چه تاثیری روی کیفیت نهایی تصویر دارد.
همچنین بخوانید: بررسی تخصصی Mi Note 10 شیائومی | متنوع ترین ساختمان دوربین بازار با قیمتی مناسب
تصاویر روز
میخواهیم این مقایسه را با یکی از نمونه های کلاسیکمان که همواره در بررسی هایمان وجود دارد، شروع کنیم. همین تصویر اول تا حدودی میتواند تفاوت این دو دوربین را نمایان کند. همینجا میتوانید ببینید که الگو های نقطه ای بالکن ساختمان در نمونه شیائومی کاملا پیداست. در همین حال، رزولیشن کمتر گلکسی با الگوریتم سامسونگ مخلوط شده و الگویی از خود ساخته را ایجاد کرده است.
برای اینکه بفهمیم که آیا همه دوربین های 12 مگاپیکسلی در این تست شکست میخورند یا نه، همین صحنه را با Pixel 4 XL گوگل گرفته ایم که افکت خاصی را به کار گرفته است. رنگ بندی تقلبی این دستگاه از الگوی تقلبی گلکسی نوت بهتر است ولی چیزی که مشهود است، رزولیشن زیاد Mi Note 10 است که در این صحنه باعث برتری شده است.
در طبقه اول ساختمان، انعکاس درخت هم در نماینده چینی بهتر نشان داده شده است. همانطور که مشاهده میکنید، جزئیات شاخ و برگ ها در تصویر 27 مگاپیکسلی بسیار بیشتر است.
حال بیایید بیشتر روی نمایش جزئیات شاخ و برگ ها توسط این دو دستگاه دقت کنیم. همانطور که در تصاویر زیر میبینید، نماینده شیائومی از وجود هاله ای بنفش رنگ در کل تصویر رنج میبرد که مشخص نیست از لنز است یا الگوریتم های پردازش تصویر. با اینحال اما جزئیات بیشتری را به نمایش میگذارد. از طرف دیگر، بار دیگر پیکسل ها کمتر و پردازش تصویر خشن تر گلکسی سامسونگ باعث شده تا تصویر آن وضوح کمتری داشته باشد.
همچنین لازم به ذکر است که رندر کردن جزئیات در Galaxy Note مصنوعی به نظر میرسد ولی جزئیات مختلف در Mi Note 10 بسیار طبیعی و نزدیک به واقعیت به نظر میرسد. اگر بخواهیم منصف باشیم، پردازش تصویر Mi Note 10 میتوانست در هر چه بهتر کردن نتایج تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. کمی افزایش وضوح و تنظیمات کنتراست و رنگ بندی میتوانست نتیجه را بهتر کند.
تفاوت در الگوریتم های پردازش تصویر بسیار مشهود است. همانطور که در نمونه های زیر میبینید، رنگ ها در گلکسی نوت 10 پلاس بسیار زنده تر از نماینده شیائومی هستند. ولی موضوع بحث امروز ما، رنگ بندی تصاویر نیست پس از آن میگذریم.
در واقع، مرکز بالش ها در Mi Note 10 جزئیات بیشتری دارد. ولی با توجه به اینکه عمق صحنه محصول شیائومی (به دلیل سنسور بزرگتر با درجه دیافراگم عریض تر) بسیار کمتر است و سوژه ما سطح صافی ندارد، هر چه به گوشه های بالش نزدیک تر میشویم، وضوح کمتر میشود. از سوی دیگر، دیافراگم نماینده سامسونگ f/2.4 است و سنسور آن هم بسیار کوچکتر است، بنابراین هنگام فوکوس بهتر عمل میکند.
حال که به عکسبرداری از بالش ها روی آورده ایم، نمونه دیگری هم وجود دارد که این تفاوت در عمق صحنه را بهتر نشان میدهد. در این نمونه، قصد دارید روی مرکز فریم تمرکز کنیم، یعنی روی بالش آبی رنگ. همانطور که مشاهده میکنید، بالش قرمز رنگ اندکی تار شده است و بقیه پس زمینه دورتر تاری بیشتری را هم گرفته اند. اما بار دیگر کهکشانی سامسونگ، تقریبا تمام بالش آبی رنگ را زیر فوکوس قرار داده و حتی بالش قرمز رنگ را هم واضح نشان میدهد.
قبول داریم که این نمونه ها و توجه به جزئیات تا این اندازه کمی غیر منصفانه است ولی محدودیت های عمق صحنه با نزدیکی سوژه بیشتر میشود. از همین رو، دیگر جنبه عملکردی می نوت 10 فوکوس در فاصله نزدیک است. به طور کلی به نظر میرسد نماینده شیائومی در فاصله نزدیک قادر به فوکوس درست نیست، از سوی دیگر اما گلکسی بهتر عمل کرده است.
از سوی دیگر، اگر دستگاه ها را به فضای باز ببرید و از اشیائی تصویربرداری کنید که فواصل مختلفی دارند، باید سوژه های بیشتری را مورد فوکوس قرار دهید، اینجاست که گلکسی سامسونگ از چیزی که در اصل یک عیب است، سود میبرد. یعنی سنسور کوچکتر و دیافراگم باریکتر به کمک آن می آید.
در نمونه بعدی، روی صدف حلزون فوکوس کرده ایم و در تصویر +Note 10، بوته های کنار آن تا حدودی در فوکوس قرار دارند در حالیکه Note 10 آن را از دست داده است. البته لازم به ذکر است که تفاوت در وضوح تصویر در این نمونه هم قابل مشاهده است ولی تفاوت در فوکوس هم تاثیرش را گذاشته.
تصاویر شب
از نظر تئوری، سنسور عظیم و لنز روشن Mi Note 10 باید باعث شود که این دستگاه برتری مشهودی از +Note 10 داشته باشد، با اینکه دیافراگم نماینده سامسونگ اندکی عریض تر است ولی بزرگی سنسور میتواند آن را شکست دهد.
اما چیزی که متوجه شدیم، این است که وقتی بحث محدوده داینامیک میشود، الگوریتم های پردازشی تاثیر بسیار زیادی روی کیفیت تصویر میگذارد و نماینده سامسونگ در این حوزه بهتر عمل کرده است. در این نمونه، حس میکنیم که شیائومی نتوانسته از نظر نرم افزاری از همه توانایی های سنسورش استفاده کند.
با این وجود، می نوت 10 در بخش هایی که نور خوبی دارد، جزئیات بسیار خوبی را ثبت کرده است که باز هم چندان قابل توجه نیست. وقتی به پنجره های مرکز تصویر توجه میکنیم، تصویر شیائومی بسیار عالی آن را به نمایش گذاشته ولی گلکسی از آن عاجز مانده است. همین تفاوت ها را در نواحی دیگر تصویر هم میتوانید پیدا کنید.
همچنین، نماینده شیائومی در عملکرد کاهش نویز بسیار بهتر ظاهر شده است که به علت وجود سنسور بزرگتر، نکته عجیبی نیست. البته نباید این را هم بگوییم که تصویر گلکسی هم بسیار تمیز و زیباست ولی تصویر نماینده چینی ها بهتر است.
حال اگر به حالت Night Mode برویم، عکس های شیائومی وضوح کمتری پیدا میکنند ولی هایلایت آن ها بهبود پیدا میکند. در این حالت، محدوده داینامیک با گلکسی برابر میشود ولی برتری جزئیات در می 10 به اندازه حالت Photo Mode قابل توجه نیست.
در نمونه بعدی، بهتر میتوانید این تفاوت، یعنی هایلایت بیش از حد ولی جزئیات بیشتر در حالت Photo Mode شیائومی را درک کنید. همچنین تفاوت در محدوده داینامیک در حالت Night Mode را هم بهتر میبینید. در این نمونه، Mi Note 10 تابلو های نئونی را بهتر به نمایش میگذارد، در حالیکه در هر دو حالت، گلکسی سامسونگ از نور زیاد آن ها رنج میبرد.
حال به حالت Night Mode میرویم تا تفاوت ها را بهتر مشاهده کنید.
در صحنه های تاریک تر، باز هم این نماینده شیائومی است که با عکس های تمیز تر (نویز کمتر) و با جزئیات بیشتر، تحسین بیشتری را بر می انگیزد. درست مثل نمونه های قبلی، محدوده داینامیک هایلایت ها چندان عالی نیست، اگرچه سایه ها به خوبی مدیریت شده اند. از سوی دیگر اما گلکسی در هایلایت ها کمی بهتر عمل میکند و این برتری هم فقط در هایلایت هاست، چرا که تصاویر آن نویز بیشتر و جزئیات کمتری دارند.
به طور کلی به نظر میرسد سنسور بزرگتر Mi Note 10 باعث شده تا این دستگاه در محیط های کم نور هم عملکرد بهتری از خود نشان دهد.
همچنین بخوانید: بررسی تخصصی Galaxy Note 10 Plus سامسونگ: پادشاه کره ای اندرویدی ها
جمع بندی
اگر بخواهیم هر آنچه تا حالا فهمیدیم را جمع بندی کنیم، باید بگوییم که Mi Note 10 شیائومی به طور کل کیفیت تصویر برداری بهتری نسبت به +Galaxy Note 10 دارد و این تفاوت هم قابل توجه است. از سوی دیگر، اگر نخواهیم با ذره بین آن ها را بررسی کنیم و عکس ها فقط برای اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی باشد، جنبه های دیگر تصویر از جمله کیفیت تصویر، رنگ بندی و پردازش HDR در گلکسی نوت 10 پلاس سامسونگ بهتر است.
خب حالا سوال اینجاست که آیا واقعا کاربر به یک دوربین 108 مگاپیکسلی در اسمارت فونش نیاز دارد؟ ممکن است متوجه آن نشوید ولی پاسخ این سوال “بله” است. البته این به خاطر تعداد رزولیشن و مگاپیکسل بیشتر نیست، بلکه سنسور بزرگتر آن است که قابلیت ها و توانایی های بیشتری را در اختیار کاربر قرار میدهد.

Mi Note 10 به ما نشان داد که استفاده از این دو برتری تا چه حد میتواند تفاوت ایجاد کند. عملکرد کاهش نویز این دستگاه، هم در روز و هم در شب تحسین برانگیز بود. به طور کلی کاهش نویز تصویر یکی از اصلی ترین مزیت های تکنولوژی Quad Bayer است. و به لطف سنسور عظیمش، توانست به صورت طبیعی در صحنه ها عمق ایجاد کند، که اینکار بدون پردازش حالت پرتره اتفاق افتاد.
چیزی که شیائومی در انجام آن ناتوان است، امکان دادن کنترل روی عمق صحنه است که میتواند در شرایط خاص مشکل ساز باشد. خب، +Galaxy Note 10 اما راه حل این مشکل را دارد، و آن دیافراگم متغیر است. البته لازم به ذکر است که اسمارت فون های سامسونگ کنونی با سنسور های کوچکشان، وقتی بحث ایزوله کردن سوژه میشود، چندان یارای مقابله با محصول شیائومی را ندارند. سنسور بزرگ Mi Note 10 به راحتی میتواند در این حوزه آن را شکست دهد.

بنابراین این ها ممکن است در گلکسی های پرچمدار آینده قابل مشاهده باشد. یعنی اگر سامسونگ بتواند مکانیزم دیافراگم دوگانه خود را مثل نسل های گذشته خود، در محصولات آینده اش جای دهد چه؟ این به کاربر اجازه میدهد که بین دیافراگم جاذب نور f/1.7 و دیافراگم شارپ تر f/2.4 حق انتخاب داشته باشد. حال با قابلیت ادغام 9 در 1 پیکسل ها در S20، به این معنا نیست که میتوانید هم کاهش نویز داشته باشید و هم محدوده داینامیکی عریض؟
بنابراین باید بگوییم که شما به یک دوربین 108 مگاپیکسلی نیاز دارید، فقط به عکس های 108 مگاپیکسلی نیازی ندارید.
سلام
بسیارعالی بود،علاقه ی زیادی به مقایسه ی دوربینهادارم وازعلاقمندان سایت شما هستم،کارشما عالیه
خسته نباشید.