با وجود تفاوت های بسیار در بخش طراحی سخت افزار و رابط کاربری در اسمارت فون هایی مثل Google Pixel 4 و Galaxy S20 یا محصولات هواوی، تجربه کاربری اصلی همه دستگاه های اندرویدی یکسان است. همه آن ها از سیستم عامل اندروید استفاده می کنند و ویژگی های مشابهی دارند که برخی از آن ها مخفی هستند.
به عنوان مثال اپلیکیشن های دوگانه را در نظر بگیرید. استفاده از دو اپ به طور همزمان در یک نمایشگر چیزی است که کاربران آیفون باید خواب آن را ببینند، اما این قابلیت جالب و کارآمد به طور پیش فرض در اندروید وجود دارد و شما فقط باید بدانید که کجا را بگردید. یکی از ویژگی های جالب و مخفی اندروید Smart Lock نام دارد. این ابزار طوری کار می کند که وقتی کاربر در خانه است، گوشی بدون قفل است ولی وقتی از خانه خارج می شود، برای قفلگشایی دستگاه از کاربر طلب اثر انگشت یا PIN می کند. این قابلیت بسیار جالب و کارآمد می تواند تجربه دلپذیری ایجاد کند.
لازم به ذکر است که همه ویژگی ها و ابزار هایی که در ادامه معرفی می کنیم، ممکن است در اسمارت فون های مختلف ظاهر یا کارایی دقیقا مشابه نداشته باشند، دلیل آن هم این است که همه سازندگان گوشی های اندرویدی، رابط کاربری مخصوص خود را در محصولات خود نصب می کنند تا با رقبا تفاوت داشته باشد. توصیه ما این است که برای سریعتر پیدا کردن این ویژگی ها، آن را در بخش جستجوی تنظیمات، وارد کنید.
اعلان ها را کنترل کنید

آیا از همه اعلان هایی که به طور مرتب صدای گوشی شما را در می آورد، خسته شده اید؟ با لمس طولانی مدت روی اعلان، یک پنجره دیگر باز می شود که از آنجا می توانید انتخاب کنید که اعلان مورد نظر را با صدا یا بی صدا کنید.
در این بخش دو گزینه Alert و Silent دیده می شود. گزینه Alert به اعلان های آن اپلیکیشن اجازه می دهد که با صدا اعلان را نمایش دهد و گزینه Silent هم آن را بی صدا می کند ولی در منوی اعلان ها به نمایش در می آید.
اضافه کردن کپشن در ویدیو ها و پادکست ها

Live Caption یک ویژگی تقریبا جدید و تحسین برانگیز است که به آرامی راه خود را در دستگاه های مختلف باز می کند. وقتی این قابلیت فعال است، به طور خودکار به همه ویدیو ها، پادکست ها و فایل های صوتی گوشی شما، زیر نویس یا همان کپشن اضافه می کند. اهمیتی ندارد که ویدیو پخش شده در دستگاه بیصدا (mute) باشد یا خیر، Live Caption به هر حال می تواند کار خود را به خوبی انجام دهد.
از آنجاییکه این ویژگی سال گذشته معرفی شده، گوگل قابلیت Live Caption خود را به دستگاه هایی غیر از Pixel مثل Galaxy S20 سامسونگ یا OnePlus 8 ها گسترش داده است. هنوز لیست مشخصی برای دستگاه های پشتیبانی کننده در دسترس نیست، اما اصلی ترین نکته این است که دستگاه باید سیستم عامل اندروید 10 داشته باشد.
برای روشن کردن Live Caption یا چک کردن وجود این قابلیت، اپلیکیشن Settings را باز کرده و عبارت Live Caption را جستجو کنید. لازم به ذکر است که محل قرارگیری این ویژگی در اسمارت فون های مختلف یکسان نیست، بنابراین بهترین راه برای پیدا کردن آن، جستجوی آن است.
بعد از روشن کردن Live Caption، هر زمانی که با گوشی ویدیویی پخش کنید، حتی اگر صدای آن را قطع کرده باشید، یک مستطیل مشکی رنگ در نمایشگر نمایان می شود که محتوی همه چیز هایی است که در آن ویدیو گفته می شود. این ویژگی کاربرد بسیار زیادی دارد و هر دستگاهی باید آن را داشته باشد، نه فقط محصولات اندرویدی.
استفاده همزمان از دو اپلیکیشن

یکی از ویژگی های محبوب کاربران در اندروید، استفاده همزمان از دو اپلیکیشن در یک نمایشگر است. وقتی بخواهیم همزمان با نگاه کردن به Google Doc، ایمیلی ارسال کنیم، یا با نگاه کردن به دستور پخت یک غذا، لیست مواد لازم آن را برای خرید یادداشت کنیم، این ویژگی می تواند بسیار کارآمد باشد. البته کاملا مشخص نیست که این ویژگی چگونه فعال می شود.
برای استفاده از این قابلیت کافی است دکمه تعویض اپ در نوار ناوبری را لمس کنید، اگر از ژست های حرکتی اندروید 10 استفاده می کنید، از پایین نمایشگر به سمت بالا سوایپ کرده و نگه دارید تا به بخش مولتی تسکینگ رفته و روی کارت اپ بالایی کلید کرده و گزینه Split Screen را انتخاب کنید. اولین اپلیکیشن به بخش بالایی نمایشگر کشیده می شود و پنجره مولتی تسکینگ در بخش پایینی به نمایش در می آید.
حالا کافی است یا از همین بخش یکی از اپ های باز را انتخاب کنید یا از منوی اپلیکیشن ها یکی را باز کنید. لازم به ذکر است که همه اپلیکیشن ها از قابلیت Split Screen پشتیبانی نمی کنند و تنها راه فهمیدن این نکته امتحان کردن آن هاست.
قابلیت تصویر در تصویر

با ایده ای شبیه به Split Screen، قابلیت جالب تصویر در تصویر اندروید نیز وجود دارد. استفاده از آن هم بسیار ساده است و اگر دستگاه شما از آن پشتیبانی کند، به راحتی می توانید از آن بهره مند شوید.
به عنوان مثال، من دوست دارم همزمان با گشت و گذار در توییتر و یا چک کردن ایمیل ها، ویدیو های یوتیوبی را هم تماشا کنم. برای راه اندازی قابلیت تصویر در تصویر، تنها کافی است یک ویدیو رو پخش کرده و دکمه Home را فشار دهید. اگر دستگاه شما از این قابلیت پشتیبانی کند، وقتی اپ پخش ویدیو را ترک می کنید، آن ویدیو در پنجره ای کوچک در نمایشگر دستگاه پخش را ادامه می دهد. حالا می توانید مکان یا اندازه آن را تغییر دهید یا به کلی آن را ببندید.
برای دیدن لیست اپلیکیشن هایی که در دستگاه شما نصب شده اند و از این قابلیت پشتیبانی می کنند، کافی است به بخش تنظیمات رفته و به آدرس Apps & Notifications > Special app access > Picture-in-picture بروید. از همینجا هم می توانید این ویژگی را برای اپلیکیشن خاصی غیر فعال کنید. به عنوان مثال، اگر نمی خواهید بعد از بستن Google Maps، مسیر حرکت شما را در همین پنجره کوچک نشان دهد، می توانید در همین بخش این قابلیت را غیر فعال کنید.
قابلیت Smart Lock

یکی از قابلیت ها جالب و مخفی اندروید، باعث می شود که وقتی در مکان خاصی مثل خانه یا محل کار هستید، نیاز نباشد که هر دفعه قفل دستگاه خود را باز کنید. می توانید آن را طوری تنظیم کنید که وقتی در مکان خاصی قرار دارید، گوشی همیشه باز باشد. همچنین می توانید کاری کنی که هر زمان در حال کار با گوشی هستید، قفل گوشی باز باشد. مثلا وقتی در حال قدم زدن باشید و گوشی را کنار صورت خود نگه داشته اید و یا با بلوتوث به هدفون بیسیم وصل شده اید، قفل گوشی باز بماند.
برای اینکار ابتدا به آدرس Settings > Security > Smart Lock بروید و کد PIN خود را وارد کنید. از این بخش می توانید می توانید انتخاب کنید که این قابلیت در چه مواقعی به کار بیافتد.
فقط یادتان باشد که اگر بخواهید گوشی را در خانه باز نگه دارید، هر کسی که با او زندگی می کنید می توانید به گوشی شما دسترسی داشته باشد.
اشتراک گذاری سریع اطلاعات Wi-Fi

به اشتراک گذاری رمز عبور شبکه Wi-Fi به یک دوست یا عضو خانواده می تواند کار سختی باشد، مخصوصا اگر رمزی طولانی و مجموعه ای از اعداد و حروف را انتخاب کرده باشید. شاید هم نخواهید رمز عبور خود را به کسی بگویید، چرا که آن را در جای دیگری هم استفاده کرده اید. البته با شیوع ویروس کرونا، مهمانی رفتن و یا مهمان آمدن کمتر شده ولی وقتی این بحران سپری شد، این قابلیت می تواند مفید و کارآمد باشد. آن
خوشبختانه با اندروید 10، می توانید یک کد QR از اطلاعات شبکه Wi-Fi خود ایجاد کنید و با استفاده از آن به دیگران اجازه دسترسی به اینترنت خود را بدهید.
اگر می خواهید کد QR مخصوص به خود را بسازید و یا یک کد را اسکن کنید، باید به بخش تنظیمات و بعد از آن به آدرس Network > Wi-Fi بروید. اگر اطلاعات شبکه اینترنت خود را به اشتراک می گذارید، روی اسم شبکه کلیک کرده و بعد گزینه Share را انتخاب کنید. اگر هم می خواهید به یک شبکه اینترنتی وصل شوید، روی آیکون کد QR کنار Add Network کلید کنید.
این قابلیت می توانید برای زمانی که یک گوشی جدید خریده اید و نمی خواهید رمز عبور خود را کپی کنید هم مفید باشد.
حال که ویژگی های مخفی اندروید را شناخته اید، بهتر می توانید از اسمارت فون خود استفاده کنید و از قابلیت هایی که می توانند زندگی را ساده تر کنند، بهره ببرید. اگر شما هم حقه یا نکته مخفی دیگری می دانید و فکر می کنید که باید در این لیست باشد، در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سلام ببخشید من یه حقه ای در مورد مخفی کردن فایل ها و برنامه ها دارم. مثلا فایلی دانلود کردیم و نمی خواهیم دیگران این فایل هارو ببینند. برای مخفی کردن فایل ها به فسمت مدیریت فایل>android بروید. در انجا کلی پوشه وجود داره میتونید بگردید و یه پوشه مخفی پیدا کنید و فایل های مورد نظرتونو اونجا انتقال بدید. بعد کامل بیاید بیرون و عدم نمایش پوشه های مخفی رو بزنید. حالا اون فایل هارو هیچ کجا نشون نمیده. خیالتون از بابت پیدا شدن فایل ها راحت باشه.