روت کردن گوشی چیست؟ تلفنهای هوشمند به کاربران خود این امکان را خواهند داد تا به واسطه راهها و روشهایی ساده و یک محیط رابط جذاب؛ فعالیتهای بسیار گستردهای را به پیش ببرند و انواع اقدامات را به کمک نصب اپلیکیشنهای گوناگون انجام داده و کارهای خود را مدیریت نمایند. تمامی این آیتمها به کمک یک سیستم عمل یکپارچه که در دستگاههای موبایلی اغلب با نام اندروید و یا ios شناخته میشود؛ در دسترس قرار خواهند گرفت. طراحان این سیستم عامل تلاش میکنند تا در عین ارائه دادن دسترسیهای کامل به شما، مواردی امنیتی را برای حفظ اطلاعات شما در برابر سودجویان و ویروسها اعمال نمودهاند.
این موارد امنیتی دسترسیتان به برخی از فایلهای اصلی و همچین آیتمهای تنظیمات اصلی دستگاه را مسدود خواهد کرد.
این موارد امنیتی دسترسیتان به برخی از فایلهای اصلی و همچین آیتمهای تنظیمات اصلی دستگاه را مسدود خواهد کرد. شما در دورههای آموزش امنیت شبکه به تفضیل با این موارد آشنا خواهید شد.
• برای تهیه و مشاهده مجموعه آموزش امنیت شبکه (Network Security) — کلیک کنید
در حالت معمول این محدودیتها برای شما مشکل ساز نخواهند بود اما اگر بخواهید به طور کامل مدیریت گوشی خود را در دست داشته باشید، نیاز است که به روشهایی مانند روت کردن و فرایندهای آن رو بیاورید. در ادامه این متن اطلاعات دقیقی در خصوص چیستی روت، معایب و مزایای آن و چگونگی اجرای آن ارائه خواهیم داد.

آموزش روت کردن موبایل
روت کردن گوشی چیست؟
شما همواره این امکان را خواهید داشت تا با نصب انواع لانچرها و یا ابزارهای این چنینی، کنترل محیط کاربری تلفن هوشمند خود را در دست بگیرید و آن را با توجه به سلیقه و کاربری خود، شخصی سازی نمایید. این راهها به شما امکان افزایش دسترسیها در حوزه مدیریت ظاهری دستگاه، مصرف انرژی، وضعیت حافظه و… را خواهند داد اما همچنان محدودیتهای امنیتی و عدم دسترسی به اطلاعات پایه وجود خواهد داشت. در صورتی که شما به دسترسیهای بیشتری نیاز دارید میتوانید از روت کردن کمک بگیرید. به زبان ساده روت کردن فرایندی است که در نتیجه آن بخش بسیاری از موانع امنیتی از بین خواهد رفت و شما امکان دسترسی به بخشی از اطلاعات پایه و اصلی را خواهید داشت. لازم به ذکر است که روت کردن نمیتواند به طور کامل موانع امنیتی را از بین ببرد و همچنان محدودیتهایی وجود خواهد داشت اما مقدار آنها به نسبت وضعیت پیش از روت بسیار کمتر خواهد بود.
شما با مطالعه کردن آموزش روت کردن موبایل و اعمال آن وضعیت خود را از یک کاربر عادی موبایلی به یک مدیر ارتقا دهید و فراتر از دستورات پیش فرض سیستم عامل موبایلی خود پیش بروید. این روزها با توجه به پیشرفتی که سیستم عامل موبایلی با آن همراه بوده است و همچنین با توجه به توسعه لانچرها و دسترسیهای آنها دیگر ضرورتی برای روت کردن مشاهده نمیشود اما همچنان افرادی هستند که با توجه به قابلیتهای به دست آمده در نتیجه روت، این فرایند را اعمال میکنند. سایت فرادرس در زمینه ذکر شده، آموزشی را منتشر نموده است که به صورت رایگان و از طریق لینک زیر قابل تهیه است.
• آموزش روت کردن موبایل (رایگان) — کلیک کنید
از جمله فرصتهایی که روت کردن در اختیارتان قرار خواهد داد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- شما با روت کردن این امکان را خواهید داشت تا اپلیکیشنهای پیش فرض نصب شده روی سیستم عامل را حذف نمایید.
- دسترسی شما به انواع اپلیکیشنهایی که با شرط روت عرضه میشوند، ممکن خواهد بود.
- موجب افزایش قدرت آیتم Tasker خواهد شد.
- تأثیر مثبتی بر بهینه سازی باتری دستگاه و افزایش طول عمر آن خواهد داشت.
- امکان نصب و اجرای اوبنتوی دسکتاپ به شما داده خواهد شد.
- امکان تغییر و یا تعویض انیمیشن بوت را خواهید داشت.
- CPU دستگاه شما به واسطه اورکلاک شدن؛ عملکرد بهتری در هنگام اجرای بازیها خواهد داشت.
- امکان به روزرسانی و ارتقای سیستم عامل گوشی بیش از آنچه مقرر شده است.
- افزایش گزینههای سفارشی سازی در تمامی بخشهای دستگاه
- حذف محدودیتهای دسترسی اپلیکیشنها به هنگام نصب
با توجه به این نکات افراد بسیاری هستند که به روت کردن گوشیهای هوشمند خود در کنار اهمیت دادن به آموزش امنیت شبکه و جبران معایب روت، علاقه نشان میدهند. جالب است بدانید که بسیاری از افراد بر این باورند که روت کردن یک نوع اعلامیه سیاسی است. این افراد معتقدند که شما برای تهیه گوشی هوشمند و یا کامپیوتر خود هزینه پرداخت کردهاید و این حق شما است که بتوانید بدون محدودیت از قابلیتهای موجود آن استفاده نمایید.

تا به اینجا با پاسخ سوال روت کردن گوشی چیست و فرصتهای مربوط به آن آشنا شدید، حال لازم است که با اصطلاحات پرتکرار و اصلی مربوط به این تنظیمات نیز آشنا شوید تا بتوانید بهتر در این خصوص مطالعه انجام داده و یا آن را پیاده سازی کنید:
- Bootloader: این اصطلاح به پایینترین و ابتداییترین سطح سیستم عامل گفته میشود. ریکاوری اطلاعات از این بخش آغاز خواهد شد و سپس بارگذاری اطلاعات روی سیستم عامل انجام میشود.
- Recovery: این واژه نشان دهنده یک نرم افزار سطح پایین و ابتدایی است که میتواند با سرعت زیاد انواع نسخههای بکآپ را از اطلاعات و تغییرات اعمال شده تهیه نماید و سپس روی سیستم اصلی بازیابی نماید. فرایند ریکاوری پیش از اجرای سیستم انجام خواهد شد و اطلاعات مربوط به شروع کار را در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
- ABD (Android Debug Bridge): این اصطلاح برای معرفی خط فرمان استفاده میشود. هنگامی که قرار است میان نرم افزار کامپیوتر و سیستم عامل اندروید شما ارتباط برقرار شود به احتمال این ترکیب را مشاهده خواهید کرد.
تا به اینجا اطلاعات کامل اما مختصری را در خصوص روت کردن گوشی ارائه دادیم. این اصطلاحات در دورههای آموزش روت کردن موبایل به شکل تخصصیتری توضیح داده میشوند. لازم است در پایان این بخش مجدداً اعلام کنیم که روت کردن گوشی عملی انتخابی است که شما میتوانید با توجه به شرایط خود آن را انجام دهید و هیچ گونه ضرورتی برای آن وجود نخواهد داشت.
خطرات روت کردن گوشی
همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، طراحان سیستم عامل به منظور افزایش امنیت دستگاه و کاهش احتمال سوءاستفاده از اطلاعات محدودیتهای دسترسی را ایجاد میکنند که روت کردن میتواند تا حد زیادی از آنها را خنثی نماید. با توجه به این نکته و انواع قوانینی که برای تلفنهای هوشمند و کاربری آنها در نظر گرفته شده است؛ روت کردن میتواند مشکلات و عواقب منفی مختص به خود را برایتان به همراه داشته باشد. در زیر به اصلیترین خطرات روت کردن و پیامدهای منفی دنباله آن اشاره خواهیم کرد:

در زیر به اصلیترین خطرات روت کردن و پیامدهای منفی دنباله آن اشاره خواهیم کرد:
ابطال گارانتی دستگاه
هنگامی که شما اقدام به روت کردن یک دستگاه میکنید، نرم افزار و ساز و کار آن را با توجه به شخصی سازیهایی که اعمال مینمایید تغییر خواهید داد. این مسئله از سوی سازندگان و طراحان تلفنهای هوشمند چندان قابل پذیرش نخواهد بود. در چنین حالتی در صورتی که شما بخواهید از خدمات گارانتی مانند تعویض و یا تعمیر استفاده کنید به بن بست خواهید خورد. اغلب تولید کنندگان تا زمانی محصولات خود را پشتیبانی میکنند که شما دست به ساختار اصلی آنها نزده باشید. ممکن است که تولید کنندگانی باشند که به روت شدن و یا نشدن دستگاه اهمیت نداده و خدمات گارانتی خود را عرضه دارند که البته تعداد آنها بسیار کم است.
جالب است بدانید که برخی از تلفنهای هوشمند با تنظیماتی به نام بوت لودر طراحی میشوند. وجود این تنظیمات مانع از روت شدن آسان دستگاه خواهد شد. در صورتی که تلفن هوشمند شما نیز با چنین آیتمی ارائه شده است بایستی کاملاً خدمات گارانتی و ضمانت دستگاه را پس از روت شدن منقضی در نظر بگیرید.

نکتهای که لازم است در این بخش به آن اشاره کنیم این است که اثر روت کردن دستگاه به هیچ عنوان از بین نخواهد رفت. این نکته بدین معنی است که حتی اگر پس از روت کردن دستگاه مجدداً آن را آنروت نمایید؛ باز هم میتوان تشخیص داد که سیستم عامل روت شده است. به عنوان مثال در گوشیهای هوشمند تولید شده تحت نام سامسونگ نشانههایی مانند Knox پس از روت کردن باقی خواهد ماند که به راحتی قابل رد یابی است. بسیاری از هکرها تلاش میکنند تا با ارائه روشهایی مانع از امکان ردیابی روت کردن شوند و تاکنون راه حلهای نسبی را پیشنهاد دادهاند. لازم است بدانید که در برخی از کشورها این اقدام غیر قانونی تلقی میشود.
از دست دادن همیشگی
یکی از اتفاقات خطرناکی که عمل روت کردن با خود به همراه خواهد داشت، از کار افتادن همیشگی گوشی هوشمند شما است. با توجه به مدل دستگاه شما و سیستم عامل آن فرایند روت کردن میتواند با جزئیات و دستورالعملهای گوناگونی انجام شود. در صورتی که شما نتوانید آنطور که باید مراحل را اجرا نمایید و اشتباهاتی در این بخش داشته باشید، امکان از کار افتادن همیشگی دستگاه شم وجود دارد. دقت داشته باشید که فرایند روت کردن در اغلب اوقات بسیار آسان است و سریع پیش میرود اما در همین فرایند ساده نیز خطر از دست دادن همیشگی تلفن هوشمند شما را تهدید میکند. اگر قصد روت کردن دستگاه خود را دارید حتما از پیش به دنبال مبانی آموزش روت کردن موبایل باشید و با دقت بالایی فرایند را پیش ببرید.
به روز رسانی دستی
در برخی از دستگاهها با روت کردن نصب خودکار نسخههای به روز رسانی سیستم عامل و یا نرم افزارهای موجود روی آن از بین خواهد رفت. در این حالت شما مجبور هستید به شکل دستی نسخههای آپدیت را پیدا کنید و سپس جزئیات نصب را اعمال کنید. توجه داشته باشید که ممکن است با روت کردن تلفنهای هوشمند حتی اعلانهای به روز رسانی نیز برایتان نمایش داده نشوند از این رو لازم است که حتما آگاهی خود را نسبت به نسخههای جدید منتشر شده حفظ کنید.

دوباره کاری
جالب است بدانید که برخی اوقات یک سیستم عامل و یا یک اپلیکیشن با ارائه نسخه جدید خود، سایر دسترسیهای سابق که با روت کردن به دست آمده بودند را مسدود میکند. در چنین حالتی شما مجبور هستید که مجدد با روشی جدید و به شکلی اصولی فرایند روت کردن دستگاه خود را انجام دهید. در اینجا لازم است توجه کنید که آیا مسدود شدن دسترسیها نتیجه آپدیت جدید است و یا علت دیگری در پشت پرده وجود دارد. دقت کنید که حتی اگر نسخه جدید سیستم عامل و یا اپلیکیشن باعث مسدود شدن دسترسیهای روت میشوند؛ باز هم آپدیت را انجام دهید. شما با روت کردن دستگاه خود امنیت آن را کاهش دادهاید و با استفاده از نسخههای قدیمی اپلیکیشنها و یا سیستم عامل خطر را افزایش میدهید.
عدم امکان به روزرسانی
همانطور که اشاره کردیم برخی از نسخههای به روز رسانی تلاش میکنند تا اثرات روت کردن گوشی را از بین ببرند. گاهی اوقات ممکن است دستگاه روت شده شما به شکل خودکار این نسخهها را شناسایی نموده و به شما امکان نصب و به روز رسانی را از اول ندهد. با توجه به اهمیت استفاده از جدیدترین نسخههای موجود هر نرم افزار؛ در چنین موقعیتهایی لازم است که ابتدا گوشی خود را به تنظیمات کارخانه برگردانید و یا آن را آنروت کنید. پس از چنین اقدامی حال میتوانید نسخه مذکور را نصب نمایید و در انتها مجدد برای روت نمودن دستگاه خود اقدام کنید. توجه داشته باشید که ممکن است بنا به دلایل مختلفی یک دستگاه روت شده مانع از نصب سایر اپلیکیشنها و یا نسخههای به روز رسانی سیستم عامل شود.
زیر پا گذاشتن قوانین
روت کردن گوشی در تقریباً تمامی کشورها عملی مجاز محسوب میشود و مجازات قانونی برای آن اعلام نشده است چرا که این حق شما است که بخواهید بیشترین استفاده را از داشتههای خود بکنید. زمانی روت کردن عملی غیر قانونی به حساب میآید که شما از روت کردن گوشی برای دور زدن قوانین استفاده نمایید. به عنوان مثال میتوان گفت دور زدن قوانین کپی رایت در کشورهای اروپایی به واسطه روت کردن تلفن هوشمند و با کامپیوتر قانونی شناخته نمیشود و قابلیت پیگیری توسط مراجع قانونی را خواهد داشت.

ضعف در برابر بدافزارها
در برابر بدافزارها: هنگامی که دستگاه خود را روت میکنید عملاً فرایندهای خودکار تشخیص بدافزارها، ویروسها، موارد مشکوک و… را مسدود میکنید و بدین ترتیب امنیت خود را کاهش خواهید داد. جالب است بدانید که بسیاری از اپلیکیشنها مانند برنامههای بانکداری، اسنپ چت و… به همین دلیل بر روی گوشیهای روت شده با مشکل اجرا میشوند. شما میتوانید به کمک آموزش امنیت شبکه تا حد زیادی با آسیبهای این چنینی مبارزه نمایید.
چطور گوشی خود را روت کنیم؟

در ابتدا باید بگویم که روت دستگاه های اندرویدی فرآیند راحتی نیست مخصوصا اگر نسخه اندروید گوشی شما بالا باشد چرا که اکثر کمپانی های تولید کننده سعی میکنند در برابر این کار مقاومت کنند و کاربران را به استفاده از امکانات پیش فرض گوشی ها تشویق کنند، بهرترتیب اگر قصد داشتید گوشی خود را روت کنید باید بدانید که پروسه آن مدل به مدل و برند به برند متفاوت است. با این حال به صورت کلی شما میبایست کاستوم ریکاوری (TWRP) متناسب مدل دیوایستان روی دستگاه فلش کنید و بعد از آن فایل روت Magisk را نصب کنید برای اطلاعات بیشتر سایت رسمی Magisk Manager را چک کنید همچنین میتوانید در یوتیوب مدل گوشی به همراه کلمه Root را جستجو کنید.
جمع بندی آموزش روت کردن موبایل
در این متن شما را با پاسخ سوال روت کردن گوشی چیست به تفضیل آشنا کردیم. در صورتی که میخواهید دستگاه خود را روت نمایید حتماً آموزش روت کردن موبایل و موارد آموزش امنیت شبکه را پشت سر بگذارید تا بتوانید بدون بروز مشکل جدی به آیتمهای پس از روت دسترسی پیدا کنید. توجه داشته باشید که به کارگیری انواع آموزش روت کردن موبایل و یا آموزش امنیت شبکه به تخصص نیاز خواهد داشت از این رو وقت و انرژی کافی را در این بخش صرف نمایید. سایت فرادرس یکی از بهترین سایت های آموزش آنلاین می باشد که بسیاری از آموزش ها در موضوعات متنوع را به صورت رایگان و یا با هزینه بسیار کم در سایت خود قرار داده است.
قوانین بخش نظرات در اندرویدزوم